Mellomkrigstida- Wall Street

13.02.2015 09:54
Første verdenskrigen snudd opp ned på den økonomiske situasjonen i verden. USA tjente stort på første verdenskrigen, de har blitt den nye økonomiske stormakten. Morgan og Rockefeller delte business og finans mellom seg. Olje og tobakk var hovedsakelig felte til Rockefeller, mens Morgan styrte jernbane, shipping, og finans. De hadde representanter i hverandres styrer og sammen kontrollerte de USAs økonomi. De styrte hovedsakelig under første verdenskrig.
Det blir lettere levevilkårene og industrien vokser. Det blir billigere med forbruksvarer og folk har muligheten til å skaffe seg varer som kjøleskap, støvsuger og radio, dette blir masse produsert.
Det var derfor mange andre folk flyttet til USA. De så muligheten til å leve et godt liv. Med sikker jobb og et sted og bo. Den enkel økonomiske oppskrift var å kjøpe aksjer for så å selge dem når kursen var økte etter kort tid. Dette gjorde at mange spekulerte i aksjer.

I 1929 24. oktober ble det dyp økonomisk krise på børsen i Wall Street. Aksjekursene sank, det var ingen som ville kjøpe dem. Det ble stor elendighet bland folket, bedrifter gikk konkurs, folket mistet sparepengene sine og arbeidsledigheten steg. Noe av grunnen var at markedet var ut av balanse og det var produsert for mye varer enn det folk etter spurte. Det førte til pris fall. Det var få land som hadde råd til å kjøpe amerikanske varer.